Mindfulness

Wat is het?

Mindfulness is de aandacht volledig daar hebben, bij wat er nu is. Waarbij je ook aandacht hebt voor je ervaring van dit moment. Of het nu prettig is of minder prettig. Dat wat er is, observeer je en bemerk je, zonder er enig oordeel over te hebben. Mindfulness is: nu zien waar je naar kijkt, nu luisteren naar wat je hoort, nu voelen hoe je geraakt wordt, nu opmerken wat je gedachten zijn. Een vermogen dat ieder mens, jong en oud, al heeft. Het gaat niet om het veranderen van …., maar om het veranderen van de kijk op…. In plaats van bezig te blijven, rust te vinden. In plaats van te doen, te zijn.

Voor wie?

Voor ieder die met meer aandacht in het leven wil staan en er meer van wilt genieten. Of als het gaat om het omgaan met lastige situaties (in werk of privé) en hier eigen keuze(s) maken. Diversiteit alom waar je als volwassene tegenaan kunt lopen, omdat het lastig (b)lijkt.

Doeltreffend kan de training zijn voor mensen die moeite hebben met de dagelijkse hectiek of die gevoelig zijn voor stress. Het kan hen rust en kalmte geven. Mensen met depressieve klachten, kunnen eveneens veel baat hebben bij de training, door o.a. te leren dat gedachten geen feiten zijn. Daarnaast kan de training mensen met (chronische) pijn helpen, door anders met de pijn om te leren gaan.

Wat is de inhoud van de training?

Gedurende 7 weken zal er wekelijks een individuele training van  ongeveer 1 uur zijn. Naast een korte terugblik op de eerdere week en een doorloop van komende week, heeft iedere bijeenkomst een ander thema. De oefeningen die tijdens de training aan bod komen, zijn ook beschikbaar om thuis mee aan de slag te gaan. Gedurende de week is er altijd de mogelijkheid tot contact via de mail. Op deze manier is er geen week wachttijd voor vragen en kun je ervaringen delen.

En wat voor een effect heeft het?

Tijdens de training leer je meer bewust te worden, om met een vriendelijke en milde aandacht in het hier en nu te zijn en alles in het hier en nu te beleven. Wanneer je meer in het moment weet te leven, zullen gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties minder snel met je op de loop gaan. Je kunt dan kiezen wanneer je actie onderneemt of juist iets laat voor wat het is. De reactie die je ergens op geeft is er één vanuit een bewuste keuze in plaats vanuit de automatische piloot.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat:

Door de unieke ervaringen van deelnemers die rapporteerden er veel baat bij te hebben is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten die Mindfulness training heeft. Hieruit is o.a. voortgekomen dat de training ingezet kan worden voor mensen met stress, concentratieproblemen, pieker en angstklachten, vermoeidheid, negatieve gedachten, weinig rust.
Positieve effecten zijn:

 • Minder stress ervaren en er effectiever mee om kunnen gaan
 • Toegenomen zelfvertrouwen
 • Meer ontspannen in het leven staan
 • Beter eigen grenzen aangeven, niet meer doen dan je aankunt
 • Meer positieve gevoelens ervaren
 • Meer genieten van het hier en nu (kwaliteit van leven neemt toe)
 • Meer bewust van de automatische piloot
 • Eerder herkennen van ondermijnende gedachten
 • Het gevoel te worden geleefd, neemt af
 • Betere concentratie, waardoor betere prestatie (bv. problemen oplossen)
 • Beter omgaan met de gevolgen van ziekte en tegenslagen
 • Minder piekeren (somberheid en angstgevoelens nemen af)
 • Energieker, vitaler (slaapproblemen en vermoeidheid nemen af)
 • Betere gezondheid (versterkt immuunsysteem, stimuleert anders omgaan met ‘slechte’ gewoontes)

Agenda en tarieven

Wanneer?
Mindfulness training geef ik dinsdag, woensdag en donderdag overdag zodat men niet beladen naar bed gaat. Na een intakegesprek worden er zeven data vastgelegd die ons beiden schikt.

Tarief
De 7 weekse individuele training met ondersteuning per mail en werkmap kost €350,- inclusief BTW  Indien er 24 uur van te voren word afgemeld voor een sessie kan deze opnieuw geboekt worden, zo niet komt deze te vervallen.

Vervolgtraining Mindfulness
Je hebt een 7-weekse Mindfulnesstraining gevolgd en zin om een stap verder op het Mindfulnesspad te maken? Om Mindfulness meer in je leven te integreren?  Of om een stok achter de deur te hebben die je stimuleert het volt te houden na de training? Je kan ervoor kiezen om na de training deze vervolg sessies te plannen. Ook hier werken we weer individueel en liggen de data van te voren vast. Een vervolg sessie duurt een uur waarin we samen kijken wat er op dat moment zich aandient en hoe je daarmee omgaat. Deze sessies zijn minimaal 4 maal en kunnen maandelijks, twee wekelijks speciaal op maat worden ingepland.

Tarief €30,- per sessies van een uur, inclusief BTW.

Voor vragen maak vrijblijvend een info afspraak via info@praktijkfemkehanse.nl